A kevesebb több – olvasom a Rollark készítőinek és kigondolóinak honlapján. A játék valóban egyszerűnek tűnik, de (bizonyítottan!) képes hosszú ideig lekötni a nagyon aktív gyerekeket is.

Ágoston-rajzrajz: Köves Ágoston

Márpedig az ember gyakran érzi azt, hogy ez a legtöbb, amit egy játéktól kaphatunk. A Rollark azonban emellett minőségi, környezetbarát és időtálló. Ja, és magyar: ötletgazdáival, Policsányi István Red Dot Award díjas formatervezővel és Köves Gergővel, a brand atyjával, az EMBER Design Manufactory tagjaival beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet?
Policsányi István: Egy délután Gergőéknél figyeltük a gyerekeket (hatan vannak!), és azt láttuk, hogy órákon át pakolgatták az állatokat egy régi bútordarabba: éppen Noé bárkája volt. Egyébként meg már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne valami olyat alkotni, ami időtálló. Gyerekként is utáltam az igénytelen kivitelű, rövid élettartamú tucatjátékokat.

rollark4640w

Miben más a Rollark, mint egy hétköznapi hajó vagy busz?
PI: Azon kívül, hogy a Rollark mindkettő lehet, tág teret hagy a gyerekek fantáziájának: lehet belőle szörnyek elleni búvóhely, lábtartó zsámoly, autószállító komp, titkos leszálló – ki mit lát bele.

Köves Gergő: Fontos volt, hogy akármi is, legyen időtlen – éljen együtt a tulajdonosával, és legyen története a későbbiek számára is. Az alaptest nyers, kezeletlen fából, a kiegészítő elemek pedig fémből készültek, így amellett, hogy környezetbarát, a közös kalandok nyomait és új lehetőségeket is magában hordoz. Minden karcolásnak története van.

rollark4662w

Vannak kiegészítő elemei is?
KG: Igen, az alapmodellhez jár néhány kiegészítő elem, de a tervezésnél nem titkolt cél volt az is, hogy a Rollarkot maga a tulajdonos egészítse ki, saját elképzelése alapján. Ezért festhető, színesíthető, szabadon dekorálható az alaptest.
PI: Csapatunk szerves részét képezik egyébként a gyerekek is, akik folyamatosan tesztelik – és imádják – a játékot. Az ő visszajelzéseik alapján is alakítottuk a Rollarkot, így az alapmodellen túl további érdekes kiegészítők gyártását is tervezzük a jövőben.

rollark4647w

Hol gyártjátok?
PI: A prototípust saját gyártásban végeztük, a sorozat gyártást pedig magyar műhelyekbe tervezzük kihelyezni. Egyelőre a kickstarter.com nevű közösségi finanszírozós oldalon gyűjtjük a pénzt, és az első darabokat ott lehet megrendelni is. Közben folyamatban van egy multinacionális cég általi jótékony kezdeményezés, aminek eredményeképp több óvodába is el tudunk juttatni egy-egy darabot. Ezen kívül pedig minden elkészült darab után ültetünk egy fát is.

_MG_4635

A riport készítésekor nyilvános helyszínen, a szabadban voltunk, így alkalmunk nyílt élőben tesztelni a reakciókat: a gyerekek megálltak, megnézték, a legbátrabbak rögtön aktívan használatba is vették. Egy anyuka odajött, hogy megsimogassa, egy kisfiú pedig odakiáltott Gergőéknek, mialatt a fotók készültek: – Mit csináltok? – Játszunk – válaszolták.

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.