“…Évente több mint ezer dollárt költök játékfigurákra. Magamat leginkább egy heroinfüggőhöz tudnám hasonlítani, aki egy Star Wars  Ree yees-figuráért egy mocskos skót wc-t is megmászott a kilencvenes években és képes volt reggel hatkor kelni és órákat sorban állni, hogy tülekedve, mindenkit félrelökve megkapartinthassa a legújabb Toys “R” Us-t. Persze sosem játszottam velük, mégiscsak egy felnőtt vagyok, a dobozából sem vettem ki őket..  de akkor miért csinálom, hiszen nem is szeretem a játékokat?…” Rob Bircen

starwars

Vannak, akik gyerekkori emlékeik miatt gyűjtenek játékokat, egy film, képregény, vagy egy könyv hatásásra. Mások rajonganak bizonyos állat- vagy autómodellekért, babákért.
A játékok gyűjtése mögött az érzelmek állnak, vagy éppen olyan befolyásoló tényezők, mint egy barát már meglévő gyűjtőszenvedélye, amiből az ihlet jött.
A játékipar is nagyban hozzájárul a gyűjtőszenvedélyhez: vonzó csomagolás és kivitelezés és a tv-reklámok hívogató szava: vegyél meg, gyűjts össze! A kezdetben még csak a gyerekeket célzó piac később meglátta a piaci rést a felnőttekben is, és célzottan nekik kezdett gyártani és reklámozni játékokat.
Egyre több a felnőtt játékgyűjtő és egyre több játék készül kifejezetten nekik, amik persze ritkábbak és drágábbak. Pl. a Spawn vagy a McFarlane figurák. Limitált kiadások, igényesebb, kidolgozottabb és jobb minőségű kivitelezés.

doll

A BARBIE-ŐRÜLT    A kaliforniai David Mansour gyerekkora óta gyűjt babákat, a nyolcvanas évektől elsősorban Barbie babákat. “Nekem van a világon a legjobb munkám: játkékokat gyűjtök, lefotózom őket, írok róluk és árulom őket álmaim városában a tengerparton.”-írja San Diego-i boltjának oldalán, ahol elsősorban vintage játékok nagy választéka várja a ritkaságok szerelmeseit.

barbie_new1barbie_new2

A KITTY-FERTŐZÖTT    A 27 éves londoni Natasha Goldsworth nem titkolja, sőt még büszke is rá, hogy eddig  60 000 eurót adott ki mindenféle Hello Kitty szivacsra, fémre, papírra és műanyagra.
Már több férfit is elriasztott a 10 000 darabból álló gyűjteménye, mely 14 éves, szűnni nem akaró fanatizmusának a gyümölcse.
A Kitty Királyság első darabja egy Hello Kitty notebook volt még a 90-es években. Ezt követték az ebéddobozok, függönyök, edények és kézitáskák. Natasha évekig nem volt nyaralni, csak hogy finanszírozni tudja függőségét.

natasha2.bild

AZ ÁLLATKÁKRA-KATTANT    A 26 éves tánctanár a világ egyik legnagyobb Sylvanian családok-gyűjtő. Az angol Jacc Batch eddig 40 ezer fontot költött az állatkáira, családi házukban külön szobában, bedobozolva és elzárva őrzi őket.
Számuk megközelíti az 5000 darabot. Szenvedélye gyerekkorában kezdődött, kezdetben mindenkitől kizárólag Sylvanian családtagot kért ajándékba, később már saját keresetéből vette meg azokat, Japánból és Amerikából rendelte és spájzolta be a  legextrább és legritkább darabokat. 

freffamilies

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.