Egyre több gyerek osztja meg a véleményét és az érzéseit az interneten: divatról, ételekről vagy éppen csontokról írnak saját blogjukban. Itthoni példát még nem találtam, de ha valaki találkozott magyar gyerekbloggal, örülnénk, ha megosztaná velünk.

tollyopen2

A London School of Economics 2010-es felmérése szerint az európai gyerekek 11 százaléka blogol. Sokak szerint a blog előnyei felülmúlják a lehetséges kockázatokat. Miközben a gyerekek az online felületen megosztják másokkal a gondolataikat, fejlődik a kreativitásuk, és mivel a blogírás olvasásra, tájékozódásra ösztönzi őket, sok esetben az iskolában is jobban teljesítenek. Digitális lábnyomot hagynak, ami akár a jövőbeni munkáltatójuknak is hasznos információt nyújthat. De természetesen a biztonság fontosságára fel kell hívni a figyelmüket: valódi nevet és tartózkodási helyet például nem szabad megadni.

never seconds

martha

Martha Payne mindössze kilenc éves volt, amikor az első bejegyzését megírta. Nem sokkal ezután már tízezren látogattak az oldalára, és ez a szám mostanra elérte a tízmilliót. Az egész történet úgy kezdődött, hogy Martha minden nap lefotózta az iskolai ebédjét, amit véleményével együtt posztolt az oldalán. Hirtelen ismertségét egy skóciai lapban megjelent cikknek köszönheti, amelyikben arról írtak, hogy egy általános iskola le akarja tiltani egy tanulója blogját. Azóta több tízezren követik Martha internetes naplóját, aki nemrég Mary’s Meals néven egy nagyon komoly segélyszervezetet is létrehozott, ahol már több mint 115.000 font adomány gyűlt össze. Az összeggel éhező afrikai országok iskolai étkeztetését támogatják, például Malawiban megnyitották a Friends of NeverSeconds névre hallgató iskolai étkezdét. Rajongója többek között Jamie Oliver és Raymond Blancot is.

childtasticbooks

Holly

Az oxfordi Holly Fratter hatéves volt, amikor író édesapjával elindították közös blogjukat, amelyben gyerekkönyvekről osztották meg a véleményüket. Azóta több év telt el, Holly már saját maga gépeli be az írásait, amikre sokezren kiváncsiak és a könyvkiadók ingyen küldik neki a legújabb mesekönyveket. Az apuka szerint a blogírás nagyon jót tesz a lányának, mert tudatosul benne, hogy számít a vélemyénye.

tolly dolly posh

tolly2

A most 13 éves Tollynak két éve kezdődött a blogkarrierje. Ma az egyik legfiatalabb és legismertebb gyerekdivat-blogger. Fotókat posztol magáról, melyeken szokatlan ruhákba öltözik, különböző trendeket kever saját készítésű ruháival. Emellett a divatiparról, divatbemutatókról írja le a véleményét. Nagy álma, hogy divattervező legyen, és reméli, hogy a blogja ebben segíteni fogja. Tolmeia körülbelül egy órát szán minden posztra kétnaponta, iskola után, és a közzététel előtt mindig megmutatja az írásait a szüleinek.

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.