Régen volt az uralkodóknak előkóstolójuk – nekünk meg szerencsére vannak előolvasóink. Ők persze nem kockáztatják az egészségüket értünk, viszont nagy segítséget nyújtanak a gyerekkönyvek rengetegében tévelygőknek.

_MG_4860

A könyvesboltokban minden alkalommal újra és újra elképedek a gyerekkönyvek mennyiségén –  mondjuk úgy általában a könyvekén is –, és megállapítom, hogy képtelenség lenne mindet megvenni, amihez kedvem/ kedvünk lenne. Akkor viszont…? Ki igazít el a könyvrengetegben? Kéne egy előolvasó, persze megbízható ízléssel.

Valami ilyesmire vállalkozik a Bookline könyváruház és a UNICEF Magyar Bizottságának Szívünk rajta programja, amelyben egy önkéntes szakmai csapat négy kategóriában ítéli oda azt a virtuális matricát, ami megkönnyíti a könyvet vásárló szülők helyzetét. A bizottság névsora igazán bizalmat kelt:

dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Méth Barbara a Bookline marketingigazgatója, Ruff Orsolya újságíró, és az Óbudai Nagy László Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei.

_MG_4862

Az általuk kiválasztott gyerek- és ifjúsági könyveket négy kategóriába sorolják: Mesél, Segít neki, Segít neked és Fejleszt. A kategóriák a következők szerint alakulnak:

 

mesel

Mesél kategória:     szövegben és illusztrációkban is egyedi, különleges könyvek, amelyek meghatározó élményt jelenthetnek gyereknek és felnőttnek egyaránt. A képzelet határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek, amiknek a létezését korábban még csak nem is sejtettük.

fejl

Fejleszt kategória:     ezek a könyvek erősítik az olvasási kedvet, fejlesztik a készségeket, a szókincset.

seg_nek

Segít neked kategória:     ezek a könyvek elsősorban a szülőknek szólnak. Segítenek megérteni, mi zajlik bennünk és mi zajlik a gyerekben – azaz segítenek jó szülővé válni.

seg_neki

Segít neki kategória:     olyan könyvek, amelyek a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzetekben tudnak segíteni, mint amilyen például a szülők válása, kistestvér születése vagy valakinek a halála.

A zsüri által negyedévente kiválasztott könyveket a Szívünk rajta program weboldalán találhatjátok meg, de ugyanitt jelölhetitek is a kedvenc könyveteket. (Lehet régebbi is, a lényeg, hogy kapható legyen.)

Mivel nagyon szeretünk olvasni a gyerekeinknek, ígérjük, hogy mi is hírt fogunk adni az ajánlott könyvekről (alább máris láthatjátok a most tavaszi nyerteseket), sőt amik a mi rostánkon is átmennek, azokat részletesebben is bemutatjuk.

_MG_4825

A 2015 tavaszi nyertes könyvek:

 

mesel

MESÉL KAREGÓRIA
Turbuly Lilla: Talált szív

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi Karácsonyi varázslat
Boldizsár Ildikó – Szegedi Katalin: Királylány születik
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Susie Morgenstern: Titkos levelek 0-tól 10-ig
Kéry Anna: Flóra és a csillagfarkas
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
A.A. Milne: Micsoda négy nap!
Mechler Anna: PEDRÓ, a tűzoltóautó
David Walliams: Gengszter nagyi

fejl

FEJLESZT KAREGÓRIA
Varró Dániel: Akinek a kedve dacos

Lori Lite: A dühös polip
Horváthné Csapucha Klára – F. Mikonya Hajnalka: Böngésszünk együtt!

seg_nek

SEGÍT NEKED KAREGÓRIA
Kádár Annamária: Mesepszichológia

Csapody Kinga: Tesó lettem
Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.

seg_neki

SEGÍT NEKI KAREGÓRIA
Kertész Edina: A rejtélyes kulcs

Shona Innes – Agócs Írisz: Az internet olyan, mint a pocsolya
Bartos Enikő: Pirula, a patikamanó Maja lázas
Berg Judit: Hisztimesék
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Charlotte Grossetete: Lánynak lenni…

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.