A francia származású, New York-ban élő divatfotós, Stefano Azario tehetségét olyan nagy cégek is elismerik, mint a Benetton, a Gap, vagy a Vogue Bambini, hogy csak a legnagyobbak közül említsünk párat, ő azonban még azon szerencsések közé is tartozik, akik szeretik a munkájukat. Kíváncsiak voltunk, vajon egy ilyen ember valóban olyan jófej-e, mint amilyennek a képei alapján gondoljuk őt. És ha igen, akkor mi a titka? Nem tévedtünk. Dedikáltan a Pürének adott interjújából több is kiderül fotózásról, gyerekekről és a pillanatok megéléséről.

azario-family

– Mi akartál lenni gyerekkorodban?

– Mint ahogy sok más gyerek, először én is orvos akartam lenni. Ezután következett a hókotrógép-vezető, majd a bulldózer-sofőr. 11 évesen aztán kémre váltottam – azt gondoltam ugyanis, hogy a nővéremnek azért olyan fura illatú a furulyája, mert drogozik és mindenáron rajta akartam kapni, úgyhogy kértem is egy fényképezőgépet a szüleimtől. Mint kiderült, a fura illatot a szájfénye okozta, nekem viszont így is meglett az első igazi kamerám, egy 50 mm-es lencséjű Zenith E. A következő néhány évben aztán megtanultam, hogyan kell filmet előhívni a sötétkamrában, ami nagyban meghatározta a jövőmet.

story_of_happy2

– Miért esett a választásod a gyerekekre, mint fotóalanyokra?

– Édesapám néhány hónappal azelőtt halt meg, hogy megkaptam volna az első gépem és – bár erre csak jóval később jöttem rá – a fotózással lehetővé vált számomra egy egyedi látásmód, ami gyakorlatilag filterként működött: azt láttam, amit látni szerettem volna és eltakartam, amit nem. Kezdetben a képeimen nem voltak emberek, aztán családtagokat kezdtem fényképezni. Végül a gyerekeknél maradtam, talán valahol azért is, hogy a saját gyerekkoromat is életben tartsam.

Kids-Fashion-Photography-by-Stefano-Azario-01-1

– Van kedvenc munkád?

– A munkáim az utóbbi időben leginkább kereskedelmi jellegűek, úgyhogy mindig figyelembe veszem az ügyfél kérését, és azt, hogy én ehhez mit tudok hozzáadni. Persze az is igaz, hogy az ügyfelek azért választanak engem, mert szeretik, amit csinálok, úgyhogy elég szabadon tudok dolgozni és olyan képeket csinálhatok, amik nekem is tetszenek. Szerencsés vagyok, hiszen többek között a Vouge Bambini és a GAP is több mint 20 éve az ügyfelem, ami egy folyamatosan változó piacon elég nagy mázlinak mondható, ráadásul mindkettőnek imádok is dolgozni. Emellett egy olasz cégnek, az ’il Gufo’-nak is szívesen készítek képeket, hiszen Jet Vervesttel (holland stylist, aki szintén olyan nagy cégeknek dolgozik, mint a Burberry, a Benetton, a Mexx, az Esprit, Benetton és a Gap – a szerk.) csodálatos anyagokat kreálhatunk, gyönyörű ruhákkal.

55953be2c3f2

– Mit szeretsz a munkádban a legjobban?

– Imádom, amikor egy gyerek olyat mutat nekem, amit korábban még soha nem láttam, vagy valamit teljesen új megközelítésben csinál. A képeim gyakran a pillanat megörökítéséről szólnak, de persze ezek sokszor beállítottak – viszont amikor egy gyerek segít abban, hogyan lehet ez mégis természetes hatású, és nem mesterkélt, akkor igazán boldog vagyok.

15R-900x600

– És van olyan, amit nem szeretsz?

– Nem szeretek olyan helyzetet teremteni, ami kényelmetlen lehet kis fotóalanyaim számára és azt sem kedvelem, ha úgy érzik, dolgozunk. Még akkor sem, ha egyébként ez az igazság.

tumblr_n2yfgqOasF1r4w7uto1_1280

– Mit tanultál a gyerekektől?

– Amellett, hogy néha a kölykök egy teljesen új megvilágításba helyeznek dolgokat, kedvelem a kíméletlen őszinteségüket és azt a képességüket, hogy milyen könnyedén tudnak a pillanatnak – akár könnyekkel, akár nevetéssel – élni.

2361_1r130213_02_0278_a_e

– Milyen tanácsot adnál a szülőknek?

– :) Nem sok tanácsot tudok adni, 5 gyerekem van, akiket csodálatos feleségemmel Lydzia-val együtt nevelünk – mindegyik egyéniség, mind teljesen különböző. Én is, mint mindenki más, sok hibát követtem el velük kapcsolatban, miközben egyre jobb és jobb szülő akartam lenni.Amit viszont a fotózás kapcsán javasolnék: készítsenek minél több képet a gyerekeik felcseperedéséről. Nemcsak az iskolai színielőadások, ballagások és karácsonyi ünnepségek fontosak, hanem fontos észrevenni a szépséget az akkor és ott kevésbé fontosnak tűnő pillanatokban is! A Facebook és az Instagram manapság nagyon divatosak, de milyen jó is olykor a kinyomtatott képeket is végignézni! stefanoazario.com

2223_1cover_h

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.