A Jól van dolga a mostani uszkárnak! című videó premierje mellett kiderül, hogy a színpad néha olyan, mint egy nagy konyha, és hogy valahol létezik egy űr Bori.

IMG_9402

Most forgatta legújabb videoklipjét, lázasan készül a február 22-ei Sárkányjárgány-nagykoncertjére, közben fest, utazik, mágikusan horgol és a barátnőjével közösen szervezett Szalonka gyerekműhelyére is szakít időt. Rutkai Boriból egy van, és mégis olyan, mintha öt lenne belőle.

Oszkárról, a boldog uszkárról készült legújabb videokliped. Honnan jön Oszkár?

Mindenki ismeri a Jól van dolga a mostani huszárnak című népdalt. Egyszer ezt egy mágikus pillanatban uszkárnak „flesseltem be”, és aztán folytatni kellett a sorokat, így jöttek a többiek, Ildikó a pillangó, Arnold a traktor.

Valóban lézik a dal szereplője?

Dániel nevű angol szetterem volt, de a spánielre kellett rímelnie, úgyhogy kicsit átváltoztattam. Egyébként a gyerekek szoktak hozzá írni új versszakokat.

IMG_9291

A kliped forgatásán is nagy szabadságot kaptak a gyerekek.

A Szalonka Műhelyben forgattuk, amit két éve alapítottunk Sándor Vicával, és itt klassz kreatív gyerek- és felnőtt műhelyek működnek. Bulihelyszínnek is kiváló. Ezért is gondoltam, hogy itt csináljuk meg ezt a farsangi beöltözős gyerekzsúr klipet. Amikor megszólalt a Szalonkában a kapucsengő, és sorra érkeztek a gyerekek, hirtelen megrohant egy régi-régi érzés, amikor a szülinapomra vártam a haverokat, és izgultam, hogy ki érkezik elsőnek, hogy eljönnek-e mind? Télen születtem, ezért mindig beöltözős, farsangos szülinapot csináltam. Szóval hirtelen beugrott, hogy mi is volt ennek a kis klipnek az előképe.

IMG_9328

A forgatáson azt mondtad, jobban szereted magad akciójelenetekben látni. És valóban, olyan mintha mindig mozgásban lennél. Sőt úgy fogalmaztál: “Lassan már az alvás is kimarad”. Mit csinálsz alvás helyett?

Aktívan telnek a hajnalok. Most a nagykoncert előtt rengeteg dolgot kell kitalálnom. A zenészek jelmezeitől kezdve az illusztrációimból készült vetítésig. Több szálon futok.

Mitől lesz ez a koncert “nagy”?

A Sárkányjárgány-könyvből készült lemez dalait nyár óta játsszuk, de nem mindegyiket. A lemezen szereplő vendégzenészekkel további “szorgalmi feladatokat” és egy új számot is csináltunk. Szeretem a pici négyes formációnkat, de a vendégek közreműködése olyan, mintha feldíszítenénk a dalokat. A szokásos banda így most kiegészül: Nyeső Mari akusztikus gitáron játszik, Lukács Gábor szaxizik, Németh Csabi mindenféle érdekes ütőhangszereken zenél és 10 éves keresztlányom, Vozár Villő velem énekel egy-két rövidebb dalban.

IMG_9260

Milyen jelmezekre számíthatunk? Új sapkák is lesznek?

Igen, főleg a sapka- és bábkollekcióra “gyúrok”, mert horgolt felsőben kicsit furán néznének ki a fiúk (a Rutkai Bori banda tagjai: Darvas Kristóf billentyűs, Dudás Zsombor dob és Szerető Dániel basszusgitár – a szerk.), de egy sapka is tud öltöztetni. A gyerekekre is vannak extra satyik: zeller- saláta-, cékla-, felhő- és ufósapi, illetve most már szinte az összes számhoz készültek horgolt bábok is.

IMG_9299

Előfordul, hogy lámpalázas vagy?

Nagyon durván lámpalázas vagyok, de hiányoznának a tünetek, ha nem így lenne.

Van valamilyen titkos módszered, amivel felengeded magad a színpadra?

Ha titkos lenne, akkor nem mondhatnám el. Inkább csak annyi, hogy megpróbálok mosolyogni magamra kifelé, befelé, és akkor átjár a melegség. Meg persze az, hogy úgy kell viselkedni a színpadon, mintha a konyhába mentem volna ki. Olyan természetességgel, lazasággal. Amikor meg van ez az alaphangulat, akkor már nagy baj nem érhet.

IMG_9318

A Sárkányjárgány nemcsak a gyerekek, hanem szülők kedvencévé is vált. Tapasztalom, hogy akárhol bekerül a cd-lejátszóba, vagy a felhangzik a koncerteken, anyukák és apukák is ugrabugrálnak, de legalább is nagyokat derülnek.

Úgy készítem a zenét, hogy rájuk is gondolok, hogy nekik is ezt kell hallgatni a gyerekekkel együtt. Kérdéses volt, hogy hogyan fogadják, mert kétségtelenül nem egy átlagos gyerekzene született. A gyerekek akármilyen picik, rögtön megmozdulnak a zenénkre, a felnőttek egy része eleve örül ennek a nyitott struktúrájú, sokszínű zenének, de akadnak olyanok, akiket ki kell nyitni és meg kell szabadítani a konvencióktól. Szeretem, ha minden korosztályt meg tudunk nyerni magunknak. A gyerekek a zsigeri dolgokra reagálnak jobban, a felnőtteket pedig be lehet vonni, ha klassz, igényes humort adagolok a szövegekbe.

IMG_9347

A zenei stíluskavalkád már önmagában is nagyon mulattató.

Én is nagyon élvezem, hogy nem egyfajta stílusban kell nagyot alkotni. Olyan zenei hagyományokat viszünk, amik főleg az ösztönzene valamelyik formáját közvetítik muzikális dalvezetéssel, de nagyon erős ritmikai alapokkal. Ez jöhet akár a jazz vagy a funk zenéből, törzsi dalokból vagy a nagyon egzotikus magyar népdalokból, de akár a rock’n’rollt, meg a technót és a sima diszkót is említhetném. Ezeket kevergetjük egymásba ízléssel és jókedvvel.

IMG_9261

Hogyan őrizheti meg felnőttként az ember a tengernyi alkotó képzeletet?

Nyilván vannak családi okai, sok mindent örökölhettem (a színésznő és színész, színiigazgató rokonoktól – a szerk.), de az is meghatározó, hogy 15 éves voltam, amikor Zsófi tesóm megszületett. A 4-5 éves kori varázs állapota ébresztett rá arra, mekkora kreativitás van a gyerekekben. Tudtam, hogy ehhez vissza kell találnom, érdemes vele foglalkoznom. Innen datálom a gyerekállapotom tudatosságát.

Még szoktál játszani?

Igazából mást se csinálok, és ez elég nagy luxus. Illetve addig jó, amíg minden játék, és kísérletezés tud maradni.

IMG_9332

A férjed, Nemes Péter szobrász jó játszótársad?

A legjobb. Olyan, mintha ovisok lennénk. Persze megvannak a felnőtt lét kikerülhetetlen problémái, és érezzük a nyomasztó külvilágot, de humorral át lehet repülni majdnem minden akadályon. Persze olyan is akad, amin nem, ott más varázserőket kell beindítani.

Honnan jönnek ezek a varázserők?

Olyan, mintha a régi-kis Bori, vagy valami távoli űr Bori mantrázna egy refrént nekem, hogy: Tárárá-türelem, tárárá-türelem, soha ne fogyj el!

Nyilatkoztad korábban, hogy a második gyereklemezed dalszövegei már készülőben vannak. Kaphatna előzetesként a püré egy Rutkai Bori-féle exkluzív rímpárt?

Itt van egy cicapár nászútjáról szóló dal: “Bolhacirkuszban is voltak. Három napig vakaróztak.”

IMG_9376

 

Trackback-ek ehhez a bejegyzéshez

  1. - puremag

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.