Szerencsére azonban Rómában minden adott ahhoz, hogy a gyerekeknek is élmény legyen a városnézés, ne csak kötelező feladat.

roma

A legkisebbeknek ott vannak például mindjárt az etetésre és üldözésre váró galambok. Mindenhol. Meg a macskák. Az utóbbiaknak még hivatalos simogatóhelye is van a Torre Argentina macskamenhelyen, a város közepén. Aztán ott vannak még a szökőkutak és a remekbe szabott római ivókutak, úgyhogy garantáltan nem kell nedves kendővel hűsítgetnünk a tarkójukat. Ha húzza a zsebünket a sok apró, feltétlenül ejtsük útba a Trevi kutat, a hagyomány szerint aki a vizbe érmét dob, visszatér még Rómába. Mi bizonyosan visszamegyünk. Ötvenszer.

ROMAROMA1

A város csupa izgalom a gyerekszemnek, mindenhonnan furcsa szoborarcok és vidám falfirkák néznek le ránk, harsány utcai mutatványosok intenek felénk, nemegyszer római katonák karolnak belénk egy közös fotó erejéig.

Ha belefáradtunk a város forgatagába, behúzódhatunk a megannyi árnyas park valamelyikébe, a méltán közkedvelt Villa Borghese például lankás, tóparti sétaútjaival, hatalmas fáival és eldugott kis játszótereivel tökéletes választás. Itt nemcsak csónakot bérelhetünk, de biciklit (háromkerekűt is), bringóhintót, sőt még elektromos kisautót is, és körbegurulhatunk az egész parkon, egészen a tőszomszédságában nyílt Bioparco állatkertig, aminek még saját appja is van. Még tősgyökeres budapesti állatkerteseknek is tartogat újdonságokat, ugyanis a hazaival ellentétben itt a medvéknek hatalmas birtokuk van, láthatunk csimpánzokat, mini vizilovat és ha elfáradtunk, felpattanhatunk az elektromos kisvonatra.

A parkban bújik meg a La Casina Di Rafaello játszóház egy kis könyvesbolttal kiegészítve, és a kicsik mozija, a Cinema dei Piccoli is, egy icipici mesebeli épületben.

ROMAROMA2

Ha aktívabb programra vágyunk, keressük fel az Explora Gyerekmúzeumot, ahol minden korosztály megtalálja a kedvére való elfoglaltságot, még mi, szülők is. Van itt többek között igazi tűzoltóautó működő fecskendővel, játékbolt kasszával, benzinkút, szuper felszereltségű konyha és veteményeskert is. (Előtte tájékozódjunk, mert a túlzsúfoltság elkerülése végett a belépés idősávos rendszerben történik.) Bizonyos napokon a pizzakészítés titkaiba is beavatják a kicsiket egy külön konyharészlegen.

Meglátogathatjuk még Róma híres bábszínházát, a San Carlinót, vagy a Gianicolo hegyen a rendszeres szabadtéri gyerekelőadást.

ROMAROMA3

Az erősebb idegzetű csemetéket elvihetjük a Róma tágabb vonzáskörzetében lévő Szörny Parkba, vagy nemes egyszerűséggel a csontvázakkal teli Zoológiai Múzeumba, aminek már a boltja is megér egy látogatást (ki látott már plüss amőbát?).

Vásárfia ügyben kötelező a Cittá Del Sole játékbolt, bár Róma hivatalos játékárusa a Bartolucci, hagyományos fajátékokkal.

ROMAROMA4

Ha megéhezünk, jöhet a pizza, például ITT, mert itt amíg várakozunk, a türelmetlen kicsiket előzékenyen megkínálják egy-egy szelettel előre is, vagy az én kedvenc helyemen, a Trastevere negyedben lévő la Renella pékségben.

Amennyiben inkább egy könnyű, és még az egészségestáplálkozás-mániás anyukákat is kielégítő kínálatú büféebédre vágyunk, menjünk a Salotto 42-be, a belváros egyik legforgalmasabb sétaútvonalán fekvő kis terecskén megbúvó kicsi kávézóba, ahol, míg a gyerekek randalírozhatnak a téren vagy bámulhatják a benti akváriumban köröző aranyhalat, déli menüként kedvünkre válogathatunk a tányérunkra különféle saláta- és tésztafélék, valamint remek desszertek közül. Gyerekbarát éttermekről ezen a linken.

találhatunk további ajánlásokat. Ha mindezen túl vagyunk, vegyünk egy (újabb) fagyit a gyerekeknek, és rogyjunk le egy kávéra a saját pörköléséről méltán híres Sant’Eustachio kávézóban – mert igazán megérdemeljük.

ROMAROMA5

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.