Az örökmozgó anyukák között is különösen figyelemreméltó Petri Barbara példája. A Budapesten élő külföldi családokat tömörítő Budapest Moms közösség oszlopos tagja, számos projekt kézben tartója, ötletgazdája, és akkor ott van még a saját családja is, ami férjből és három gyerekből áll. Készséggel állt a Püré rendelkezésére, és árulta el, hogyan is tud ennyi szálat egyszerre mozgatni.

_MG_5870

Mikor és hogy jött az ötlet, hogy online csoportban, külföldiek eligazodását, eladását is segítő csoportot indíts?

A csoportot nem én indítottam, hanem egy magyar-amerikai kétgyerekes anyuka, aki hazaköltözése után nagyon hiányolta az angol közösséget, ezért elhatározta, hogy elkezd építeni egy csoportot Budapesten élő külföldi kisgyerekes családok számára. Ez lett a BudapestMoms. Én 2007-től kezdve dolgoztam több ilyen családnak gyermekvigyázóként, lényegében rajtuk keresztül ismerkedtem meg a csoporttal. Miután 2011-ben megszületett az első gyerekem, új szemszögből láthattam rá a csoport életére, és sikerült új programokat indítanom számukra. A külföldieknek sokkal nagyobb szüksége van egy támogató közösségre, hiszen az amúgy is kételyekkel teli kisgyermekes családi lét első éveit ők rokonaiktól távol töltik, így más anyukák tanácsára, bátorítására szinte „kiéhezve” érkeznek a heti találkozóinkra. Közösségünk ezerarcú, hiszen a világ minden tájáról jönnek hozzánk anyukák, az angol nyelv és a gyerekek a közös pont mindannyiunk számára.

_MG_5949-2

A gyerekeid és a háztartás mellett hogy marad még időd három külön projektre is? 

A mi családi életünkre a folyamatos változás jellemző. Mozaikcsalád révén van, hogy három gyerek nyüzsög nálunk (nevelt lányom és két fiam), és van az is, hogy egészen elcsendesül a ház. Ilyenkor jön a kreatív idő. Ugyanakkor engem mindig a gyerekkel töltött idő inspirált, hiszen már több mint 7 éve ülök egész nap a szőnyegen legózva, vagy a homokozó szélén, és ez bizony nagyon hasznos tud lenni. Általában ilyenkor pattan ki a fejemből egy-egy újabb projekt, amin utána hónapokig kattogok. Ilyen volt 3 éve a Little Swimmers in Budapest angol-magyar babaúszás tanfolyamok elindítása, a Rhyme Time angol zenebölcsi foglalkozások, vagy a Mom2Mom Sale angol-magyar babaruha börzék megszervezése.

_MG_5964-2

Hogy lehet a teendők közé becsempészni olyan programot, amitől a férjed se érzi elhanyagolva magát?

A férjem azt látja, hogy esténként be nem áll a szám a sok ötlettől, fejleménytől, és hogy kivirulok. Mivel megismerkedésünkkor már alapból két gyerekkel indult a közös életünk (mindketten hoztunk egyet az előző házasságunkból), ezért az első naptól kezdve nagyon komolyan figyelünk arra, hogy mindkettőnknek legyen ideje a saját gyerekével foglalkozni, és hogy kettesben, „gyerekmentes” estéket is eltölthessünk legalább egyszer hetente.

_MG_6008-2

Van olyan projekt, ami jobban a szívedhez nőtt? 

Jelenleg a Rhyme Time foglalkozások kötnek le leginkább, melyeket egy éve indítottam, az akkor 5 hónapos Ákossal. Régen ezt a fajta játékos angol zenebölcsit egy amerikai anyuka tartotta, akihez kezdetben a „vigyázott gyerekeimmel”, később pedig Félix fiammal jártunk. Mivel éveken át, napi szinten láttam a korai kétnyelvű nevelés csodáját, és a szemem láttára cseperedtek pici babák 2-3 nyelvet beszélő ovisokká, elhatároztam, hogy ezt én is meg fogom adni a gyermekeimnek. Félixszel és Ákossal születésük óta foglalkozom angolul, és az élet úgy hozta, hogy a korábbi foglalkozások megszűnése után nem sokkal, 2013 őszén én indítottam újra az órákat. Kezdetben az otthonunkba invitáltam magyar és külföldi anyukákat, most pedig már heti 5 órát tartok több játszóházban és magánbölcsiben.

_MG_5970-2

A zenés órák kapcsán sok gyerekkel találkozol. Van olyan tanácsod a szülőknek, amik jó hatással lehetnek a kicsik fejlődésére?

Mivel az óráimra már 5-6 hónapos babával érkeznek az anyukák, és az átlagkorosztály 3 év alatti, ezért saját tapasztalatból és a látottak alapján is azt gondolom, hogy azoknak a kicsiknek, akik még nem járnak napi szinten közösségbe, ugyanúgy kell a rendszeres kimozdulás és a szocializáció. Anyának és babának EGYARÁNT szüksége van a társas kapcsolatokra. A korai idegennyelv-átadás, a játékos otthoni angolozás egy olyan új dimenzióját nyitja meg a közös időtöltésnek, ahol felnőtt és gyerek együtt „tanul” új dolgokat, és vihet új színt a játékba. A látás-hallás- megtapasztalás hármasára építve a gyerekek bármilyen új információt könnyen elsajátítanak, ezért is van sokkal nagyobb potenciál a játékos tanulásban.

_MG_6010-2

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.