Összegyűjtöttük a pürés gyerekeket, és nekiálltunk a nagy adventi mézeskalácssütésnek. Csak a lábadozó Emma hiányzott, de azért mézeskalács neki is jutott.

_MG_3499

És a Püré csodát tett: az eddigi, pürémentes években kizárólag csak olyan kőkemény mézeskalácsot sikerült itthon összehoznunk, amit konkrétan a fogukkal kapargattak a gyerekek, úgy ették (mondjuk karácsonyra így is mindig elfogyott), de most ki akartam tenni magamért, nem kreatívkodtam a receptekben, hanem szó szerint betartottam mindent. És láss csodát: tökéletes állagú mézeskalácsaink lettek! Ezt a Pürén kívül a pontosan adagolt szódabikarbónának, és esetleg annak tudom tulajdonítani, hogy a mézet jól fölforrósítottam (az egyiknél még forrt is).

_MG_3486
_MG_3488

Kisgyerekekkel mézeskalácsot sütni persze elsősorban buli (a gyerekeknek) és munka (a felnőtteknek). Tapasztalataink szerint a legkisebbek a következő pontokon tudnak segíteni:

a tészta kiszaggatása formákkal
a tészta megkenése tojással
díszítés

Magát a tésztát érdemes tehát előre elkészíteni, akár előző este (a legtöbb recept szerint úgyis pihentetni kell), és akkor kezdhetjük rögtön az egyik érdekes résszel, a formák kiszúrásával. Mondjuk a nyers tészta elég kemény, főleg ha a hűtőszekrényből vesszük ki, de ha előtte jó erősen átgyúrjuk, akkor azért megpuhul, és a két-háromévesek is ki tudják szurkálni.

_MG_3497
_MG_3491

Pár szúrás után a gyerekeknek szünet, mármint hogy elegük lesz, mennek játszani, de a tojással megkenés megint érdekes. Aztán megint szünet, és amikor már ki is hűltek a kész mézeskalácsok, akkor megint felbukkannak a konyhában a díszítésre. Arra ne számítsunk, hogy ezt megússzuk mindenfelé szétszóródott színes gyöngyök, mindenhol ragadó méz és leharapott fejű kalácsember nélkül. (Mert minden gyerek nyomot hagy.)

A kidíszített mézecskalácsok viszont csodálatosak együtt – hogy jövőre is csinálunk mézeskalácsbulit, az tuti!

_MG_3626

Különböző allergiaproblémák miatt kétféle tésztát is kipróbáltunk: egy hagyományosat és egy tojás- és tejmenteset. Mind a kettő tökéletes lett.

 

ÍME A RECEPTJEINK:

Egy tálban összekeverünk 1 kg lisztet (mi két házikót is csináltunk, ezért kellett ilyen sok), 1 csomag mézesfűszer-keveréket, 2 teáskanál szódabikarbónát. Közben egy tálban összemelegítünk ½ kg mézet, 20 dkg vajat és 20 dkg porcukrot. Hagyjuk kicsit lehűlni, és keverjük össze a liszttel. A recept szerint most 5 tojás következik, mi csak 2-t tettünk bele, és még így is kellett hozzá plusz liszt. Pár órát is elég pihentetni.

_MG_3569

A tojás nélkülit csinálhatjuk ugyanígy, kicsit kevesebb liszttel és persze tojás nélkül.

A díszítéshez verjünk kemény habbá két tojás fehérjét jó sok porcukorral, kanalazzuk habnyomóba vagy egy nejlonzacskóba, aminek apró lyukat vágunk az egyik sarkára. A tojásmentes mézeskalácsok díszítését megoldhatjuk készen kapható díszítő cukormázzal (mondjuk abban egy gramm természetes anyag sincs), vagy kenhetünk rá egy kis mézet, abba minden apró gyöngyöcske beleragad.

 

Minden vélemény számít!

Köszönjük hozzászólását.