Többek között kiderül, hogy lesz költő abból, aki kukás szeretett volna lenni, és miféle szerzet Mici. 

LG_3738web

Lanczkor Gáboron folt esett. A püré foltja.

És hogy kicsoda ez a torzonborz, nyelvbicsaklós nevű Gábor? 

Író, költő, zenész és történetesen a balatonhenyei szomszédunk. Hatalmas szerencse ez nekünk, többek között azért, mert a gyerekeink egyidősek és imádják egymást. 

1981-ben született Székesfehérváron. Lakótelepi srácként nőtt fel, saját bandával. A bandán túl Gábor, ha nem bújta az indián regényeket vagy a kalózos legót, akkor Micivel, az aranyhörcsöggel osztotta meg idejét.  A vakációk nagy részét Vas megyében, Köcskön töltötte, és akkoriban még a kukás volt számára a legvonzóbb szakma. Végül kukás helyett költő lett, és még sok minden más. Négy verseskötete jelent meg és két regénye, a legutóbbi a 2014-es könyvhétre a Librinél, Folyamisten címmel. A Médeia Fiai gitárosa, saját zenei projektje az Anarchitecture. Felesége komolyzenész, van egy kétéves kislányuk Lujzi, ismertebb nevén Lulu. Idejük túlnyomó részét egy Balaton-felvidéki faluban, Balatonhenyén töltik. Magát teljesen átlagos embernek tartja, amit kiegészítenék azzal, hogy múlt hét vasárnap vacsora után előkerült akusztikus gitárja, és a henyei ház szétjátszott füvén egy rögtönzött koncertet adott a jelenlevő három kétévesnek. Fölcsendült a Tankcsapda, a Nirvana és Jimmy Hendrix mellett a Volt egyszer egy Mehemed sajátos feldolgozása is. A gyerekekből kibújt a punk-gén, éjfélközelig széttombolták magukat a rögtönzött gyerekfesztiválon. És hogy egy kicsit otthonosabb pályán is bemutathassuk őt, adtunk neki pár kiegészítendő mondatot:

lanczkorek_3670

Emlékezetes élményem a gyerekkoromból az, mikor nyolcévesen nagyanyámék jánosházi padlásán belelőttem vízipisztollyal egy darázsfészekbe; ekkor kiderült, hogy nem vagyok allergiás a kecskedarazsak csípésére.

A legizgalmasabb bolygó számomra a Szaturnusz.

Apának lenni azért jó, mert Lujzinak, a lányomnak elmondhatom, hogy ne lőjön bele vízipisztollyal darázsfészekbe.

Tízévesen tüskésre volt zselézve a hajam.

Hétévesen elestem a lépcsőn az iskolában, utána össze kellett varrni a szemhéjamat.

A mese az egy olyan műfaj, aminek többszörösen is mély köze van a Szaturnuszhoz.

Ha lenne varázsceruzám, szaturnuszi meséket írnék.

Krisztitől, a feleségemtől tudom, hogy Makón palincsnak mondják a kakashintát. Szombathelyen kakashintának mondják. (Libikóka, mérleghinta.)

Szaturnuszi meséket írok, ami első közelítésben azt jelenti, hogy nagyon lassan írom őket.

Lujzi, jössz kakasozni?