A gyerekek, úgy tűnik, sajnos egyáltalán nem vesznek tudomást a táplálkozástudomány eredményeiről, és ha nem vagyunk különlegesen szerencsés szülők, azt kell látnunk, hogy a kedvenc kajáik pont nem a gyümölcsök meg zöldségek, hanem azok, amiket egy szóval csak vackoknak nevezhetnénk.

kaja1

A Food Quality and Preference című újságban publikálták az IDEFICS (Identification and Prevention of Dietary and Lifestyle Induced Health Effects in Children and Infants) európai programba tartozó kutatás eredményeit. A munka célja az európai gyerekek étkezési szokásainak és ízlésének felmérése volt. Ebből kiderül, hogy bár természetesen országonként eltérő a kép, hiszen minden országnak megvannak a sajátos étkezési szokásai, mindenhol közös az édességek és az úgynevezett vackok (sültkrumpli, hamburger, szénsavas üdítők stb.) iránti szenvedély – országonként különböző hangsúlyokkal és árnyalatokkal.

A német gyerekek 70 százaléka például imádja a kekszeket, miközben a ciprusi kicsiknek csak 35 százaléka (mondjuk nekik könnyű, ott a tenger meg a rengeteg napfény…). Szintén a német gyerekek nagyon szeretik a hozzáadott cukor nélküli almalevet, szemben az olasz, svéd és magyar gyerekekkel, akik viszont a jó cukros üdítőket isszák szívesen. A kutatók azt is vizsgálták, hogy az egyéni ízlést milyen faktorok befolyásolhatják. Olyanokra gondoltak, ami mindenkinek eszébe jut: a gyerek neme, az ízek megismerésére irányuló vágy, az elválasztás során megismert ízek, vagy akár olyan külső tényezők, mint a szülők szociokulturális háttere vagy a tévé előtt töltött idő. Nos, a várakozásokkal és az eddigi tapasztalatokkal ellentétben a legújabb kutatás szerint ezek közül egyik sem befolyásolja az ízlést. 

kaja2

„Eszerint tehát azt, hogy miért szeretünk jobban egy ennivalót a másiknál, alapvetően kulturális tényezők befolyásolják” – vonja le a következtetést Anne Lanfer, a brémai Institute for Prevention Research and Epidemiology kutatója, egyben a kutatás koordinátora.

Nos, ennyit a kutatásról… és most nézzük ennek megjelenését: püré-közeli gyerekektől kérdeztük meg, mi a kedvenc kajájuk.


 

Bori (2,5 éves): dinnye, fagyi, torta, sülthús, töpörtyű, pepe (perec), kolbász, sültkrumpli

Samu (2,5 éves) (akit anyukája féltve óvott a cukortól): csoki, fagyi, torta, alma, croissant, rizottó

Emma (1,5 éves): almalé, fagyi, pizza, dinnye

Sári (4,5) bolognai,  tészta valamivel, rizibizi, üres kifli

Bálint (5 éves): milánói, hamburger, torta, mákos tészta

Cili (8 éves): palacsinta, paradicsomleves, csoki, gumicukor

Áron (8,5 éves): vadas, körömpörkölt, sóska, mama bab- és lencsefőzeléke

Írisz (5,5 éves): alma, paradicsomleves, húsleves, rizs, tészta, csirkecomb, rágó, sült krumpli

Viola (10 éves): banán, zellerkrémleves, húsleves, csirkecomb, rágó, sült krumpli

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.