Karádi Róbert kutyatrénerrel beszélgettünk kutyákról, gyerekekről és arról, kiből lesz jó gazda. Sőt, megkaptuk Robi 12 pontját, amit mindenkinek tudnia kell a kutyákról.

_ZMY4890-15

“A kutyán kívül az ember legjobb barátja a könyv. A kutyán belül pedig túl sötét van olvasni…”

De mi történik akkor, ha találtunk valakit, aki képes a kutyákban olvasni? Aki előtt nem titok, mit gondolnak és ennek megfelelően mit fognak tenni a következő pillanatban, percben vagy órában…

Két kutya, Orion és Kornél között találtunk rá Karádi Robira.

Mi volt az első, meghatározó kutyás élményed?
Amikor tizenöt évvel ezelőtt elhoztam az első kutyámat, és az anyja –egy hatalmas malamut – rám nézett. Abban a pillantásban benne volt egy anyagtigris ragaszkodása és fájdalma. Megígértem neki és magamnak, hogy jó gazdája leszek Orionnak.

Hogyan lesz valakiből kutyatréner?
Az út egy problémás kutyával kezdődött. Kornéllal az erdőben találkoztunk, mellénk szegődött, örökbe fogadtam. Mivel nem lehetett együtt élni vele a városban, beiratkoztam a Népszigeti Kutyaiskolába. Megváltozott az életem, Kornél a vezetőjévé fogadott, én pedig ezt a tapasztalatot, élményt – ahogy egy negyvenkilós ösztönzsákot irányítani tudok – próbálom a hozzám forduló gazdáknak átadni.

Mi az a Tükör-módszer, amit te is alkalmazol a kutyaiskoládban?
Mindenkinek kicsit más. Az a meggyőződés, hogy nem a kutya a hibás. Az, hogy a kutya viselkedése visszatükrözi azt, amiben a gazdának fejlődnie kell. Az, hogy mit tudok változtatni annak érdekében, hogy a kutyával való együttélésem a városban problémamentes legyen. A Tükör-módszerrel megtanulhatom, hogyan legyek tudatos gazda. Nekem például azt jelenti, hogy leszoktam a dohányzásról.

_ZMY4853-8

Mi beszél egy kutyán? A szeméből olvasunk, a füle tartása, a farka állása vagy úgy egyben az egész mond valamit?
Igen, ezek mind jeleznek. De egy jel nem jel. Az egész szituációt meg kell figyelnem: a környezetet, ahol vagyunk, a többi kutyát, a többi embert. És igen: a tekintet, a fülek, a farok, a gerinc vonala, a szájtartás,a nyelv, a fogak, az izmok, a hangok együtt beszélnek.

Milyen a kutyanyelv? Meg tudsz különböztetni ugatásokat?
Igen, meg lehet különböztetni ugatásokat – játékra hívó, agresszív, hisztis –, de nem fogunk tudni megtanulni ugatni. Csányi Vilmos szerint a kutyák előbb fognak megtanulni beszélni.

Ki tartson kutyát?
Akinek van ideje a kutyájával lenni. Aki szeret korán kelni, mozogni a szabadban, szeret tanítani és tanulni. Aki vállalja a felelősséget, ami ezzel jár az elkövetkezendő 10-20 évben.

Fajták és temperamentum. Nevelés kérdése minden, vagy vannak a génekkel hozott bájosságok vagy jellemhibák?
Vannak fajtaspecifikumok, de ha nem sikerül elérni a célunkat, azt nem érdemes erre fogni. Szoktunk ilyeneket hallani: “azért nem jönbe hozzám, ha hívom, mert beagle, és a ők már csak ilyen önfejűek”.
Vagy: “azért rángat a póráz végén séta közben, mert boxer”. Ez nem állja meg a helyét. De fordítva sem igaz: attól, hogy egy kutya labrador vagy golden retriever, nem biztos, hogy figyelni fog a gazdájára és lesi minden kívánságát.

_ZMY4839-6

Máshogy bánjunk azokkal a kutyákkal, akik gyerekes családba érkeznek?
A kutyának és a gyereknek is el kell magyarázni, hogy mik a játékszabályok. A kutyák bizony imádják, ha egyértelmű szabályok között élhetnek, ha tudják, hogy minek örül a gazda és mit nem szabad csinálniuk. Ha gyerek van a közelben, akkor egyértelművé kell tenni a kutya számára, hogy semmilyen módon nem veszélyeztetheti a testi épségét: nem veheti el a játékát, az ételét, nem lökheti meg, de mégcsak nem is rohanhat túl közel hozzá. Ezt a kutyák gyorsan megértik, mert a csoportban élő állatoknál is tabu a kölyök.

A gyerekek nem tudják mindig maguktól értelmezni a kutya jelzéseit, segíteni kell nekik a dekódolásban. Ha csóvál és a hátára fekszik, akkor örül és van kedve játszani, de ha felhúzza az ínyét vagy arrébb megy, akkor az azt jelenti, hogy szeretné befejezni.

És mi a teendő, ha az első baba beleszületik a kutyás családba?
Hogyan készítsük fel a négylábút?
Vezessük be minél előbb ezeket a játékszabályokat, és legyünk vele következetesek. Ha nem mehet be a fürdőszobába vagy a gyerekszobába, akkor a születésnapján se engedjük be, mert ezzel csak összezavarjuk.

Van-e helye féltésnek a gyerek-kutya kapcsolatban?
A fejhangon visítva szaladgáló kisgyerek nagyon emlékeztet egy zsákmányállatra, ez elindíthat ösztönös reakciókat a kutyákban. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát a gyerekkel, még akkor se, ha a világ legjámborabb kutyájáról van szó! Ha bármilyen, eddig nem tapasztalt viselkedést fedezünk fel a kutyán, akkor mielőbb forduljunk oktatóhoz!

_ZMY4952-23

Micsoda család! Robi, Cili, Orion és Kornél

Hány éves kortól lehet egy gyerek valódi gazdája egy kutyának?
Érettségtől függ, általánosságban 13 éves kort szoktam ajánlani. Felső korhatár nincs. De valaki egész nap iskolában van, sportol, aztán tanul, és csak a hétvégén ér rá, akkor lehet ugyan egy kutya a lakásában, de valójában az nem az ő kutyája.

Mi a legjobb abban, ha egy kutyával él együtt az ember?
Nekem az, hogy megpróbáljuk kihozni egymásból a legjobbat, ami bennünk van. Én figyelembe veszem a szükségleteit, azt hogy nemcsak mozognia kell, hanem a szellemi energiáit is le kell vezetnie. Ráadásul ugyanúgy, mint egy gyereknek, a (faj)társaival is rendszeresen találkoznia kell. Válaszul ő is alkalmazkodik hozzám, a családhoz, és a kedvemben akar járni. Ha tudja, hogy hol a helye a családban – mert megmutattam –, akkor harmonikusan fogunk együtt élni.

Ha egy hétig kutya lehetnél, melyik fajtát választanád, és mit csinálnál?
Nagy testű, bullmasztiff keverék kutya lennék, megpróbálnám kijátszani gazdám éberségét, és rögtön valami slamasztikába keverednék, ha nem figyelne rám. Érdekes kísérlet lenne, mert megtudnám, hogy jól gondoltuk-e, tényleg úgy érzékeli egy kutya a környező világot, ahogy jelenleg a szakma tartja. És aztán a hét végén elmesélném, hogy miben tévedtünk.

Melyik állat érdekel még annyira, mint a kutya?
A delfin, mert egy csodálatos élményem fűződik hozzá. De az ember a kutyánál és a delfinnél is jobban érdekel.

Fotó: Miklóska Zoltán

12 pont, amit mindekninek tudni kell a kutyákról ITT

 

Trackback-ek ehhez a bejegyzéshez

  1. KUTYA kisokos - puremag

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.