Nincs már olyan messze a karácsony, úgyhogy elkezdtük összeszedegetni a jónak tűnő gyerekkönyveket.

_MG_6024

Megfogdostuk, megszagolgattuk, végiglapoztuk, felolvastuk, elolvastuk őket, felhajtogattuk a felhajtogatandókat, kipróbáltuk a kipróbálandókat – mindezt anya- és gyerekszemmel is. Most elsőre ezeket találtuk:

101-jatek-a-szabadban

101 ÖTLETES JÁTÉK    Na ez egy igazán hasznos könyv! Az anyuka, aki írta, olyan jétékokat szedett össze, amiket szabadban kell játszani, és a saját gyerekeivel tesztelte le valamennyit. Megfigyelésektől és építésektől kezdve gyűjtős és állatos játékokon keresztül a szabályjátékokig tényleg mindenféle van benne, és nem csak nyárra. És nem csak őszre meg tavaszra. És azt ne higgyük, hogy télen csak hógolyózni lehet vagy hóembert építeni. Igazi jó ötletek egy szép könyvben, sok képpel, ami a gyereknek is kedvet csinál ahhoz, hogy kimozduljon végre a szobából.

Rozi (9) kedvence: a csigák felmatricázása a csigafutóversenyre

Kukkants-bele-szemet

MI TÖRTÉNIK A SZEMÉTTEL?    A Kukkants bele! sorozat szemetes darabja – akárcsak a többi – csupa rajz és csupa kihajtható fül. (Tesztalanyunknak világéletében gyengéi voltak a kihajtható füles könyvek, így tény, hogy kicsit elfogultan állt neki a közös olvasásnak.) Az ilyen típusú könyvek azért jók, mert aki még nem érti teljesen a szöveget, az is élvezi a sok apró, részletes rajzot, no meg a hajtogatható füleket, aki meg érti a szöveget és  érdeklődve figyeli a kiköpött rágók és az összehajtogatott üres tejesdobozok utóéletét és feltámadását, az is még élvezi a rajzokat és a füleket. Mi pedig kicsit megnyugtatjuk a lelkiismeretünket, hogy idejekorán elkezdtük a környezettudatosságra nevelést. Egyébként ez így is van.

Pali (6) kedvence: a duplán széthajtható oldalak, amiken belül további fülecskék vannak, ja és egy elképesztő, négy oldalon keresztül robogó futószalagrendszer rengeteg sok szeméttel.

borito8

LENGEKALENDÁRIUM    Berg Judit Lengemeséinek kiegészítő könyve ez a vékonyka, de egész éves könyv, amit persze a többitől függetlenül is lehet élvezni. Kalendáriumszerűen mutatja be a hónapok nevezetes napjait és az élővilág érdekességeit, de közben a lengék meséje is folytatódik Füttyös Vilkóval, a harácsokkal és a többiekkel. Picit figyelni kell, hogy mikor kalendárium és mikor lengemese, de a betűtípusok elkülönítése a segítségünkre van – és az persze igazán nem baj, ha figyelnünk kell olvasás közben.

Cili (9) kedvence: hát bizony… a könyvhöz tartozó dvd, amin egy tavaszi lengemese rajzfilmváltozata van. És még kifogásolta is, hogy a többi évszakhoz miért nincs film.

 

MÉG TÖBB JÓ KÖNYV!

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.