_MG_6024

Mai jó könyveink okos és érdeklődő kisikolásoknak szólnak. Ha a miénk iskolás, akkor nyilván ilyen – ha nem, akkor ilyen lesz pár év múlva. Addig is nyugodtan megvehetjük ezeket a könyveket, mert felnőttként is jó elleszünk velük.

Miben-hiszel-Cimlap-

MIBEN HISZEL?    Az egyik kedvencünk. Természetesen nem vallástörténeti mélységekről van szó, hanem színes-szagos gyerekkönyvről, de összefoglal mindent, ami egy gondolkodó gyereknek a vallások kapcsán eszébe juthat a „Miért hiszünk?” és a „Mi érteme imádkozni?”-tól kezdve a különböző vallások alpítójain és étkezési szokásain keresztül a végső, nagy kérdésre adott válaszokig. Készüljünk fel rá, hogy az a gyerek, akit ez a könyv érdekel, további kérdéseket fog feltenni nekünk… és örüljünk, hogy ezeket a kérdéseit nekünk teszi fel, mi meg válaszolhatunk rájuk.

Személyesen: Gimnazista lányom felsikkantott örömében, hogy végre egy könyv, amiben a világ vallásaival kapcsolatos infók áttekinthetően össze vannak szedve.

res_26239ee0f6977ab348ef86f30c953582

GONDOLJ EGY SZÁMRA!    Ez meg a nagy kedvencünk. Egészen varázslatos könyv a számok világáról – pontosabban a számok világa egészen varázslatos, ez a könyv pedig ezt nagyon jól érzékelteti. Ha szereti a gyerek a matekot, akkor azért, ha nem szereti vagy nem megy neki, akkor pedig pláne érdemes megajándékozni ezzel a könyvvel, amiből kiderül többek között, hogy matematika nélkül a művészet is más lenne,  hogy a természet tele van Fibonacci-számokkal (nyugi, előbb még megtudjuk, mik azok a Fibonacci-számok), hogy mi az aranymetszés, hogy mik azok a fraktálok, és hogy mi van a sokszögekkel és a káosszal. (Mármint nem azzal a káosszal, ami a gyerekszobában szokott lenni.)

Személyesen: Aki rossz matektanárt fog ki, könnyen hiheti, hogy a matematika száraz és érdektelen. A legkisebb lányom még csak alsós, úgyhogy ezzel a könyvvel szépen felkészítem őt arra, hogy ha esetleg így járna, legyen azzal tisztában, hogy nem a matekkal van a baj.

okos-ide-a-penzt_b1_webre

IDE A PÉNZT!    Egészen új dolgot tudtam meg a közgazdaságtanról: azt írja ez a könyv, hogy „a közgazdaságtan nem a pénzről szól. Sokkal inkább az emberekről, az érzéseikről és a magatartásukról”. Ez nekem új volt. Meg még egy jó pár dolog új volt, és nagyon örülök, hogy a gyerekek legalább alapszinten, érdekesen tálalva megismerhetnek üzleti alapfogalmakat, a pénz kialakulásának történetét, a munka mibenlétét, az üzlet és a vállalkozások világát – pont azon a szinten, ami nekik érdekes lehet (és amihez talán még a nem üzletember szülő is hozzá tud szólni, ha kérdések merülnek föl).  Szerencsére ez a mondat is szerepel a könyvben: a pénz megkönnyíti az életünket, de boldogságot nem nagyon hoz.

Személyesen: Igazából még az is idegesít, hogy a reggel hét órai hírekben (meg a nyolc óraiban meg a déliben meg az összesben) olyan közgazdasági szakkifejezéseket használnak, amikről nem tudom, miért gondolják, hogy a magamfajta átlagember érti. Lehet, hogy az én gyerekem nemsokára nálam jobban fogja ezeket tudni.

eztnemhiszem_b1

EZT NEM HISZEM EL!    Csilivili borító, belül igazi érdekességekkel, extrém adatokkal, érdekes tényekkel négy fejezetben: Varázslatos világűr, Csodálatos Föld, Az ember és más élőlények, Mérnöki vívmányok. A könyv újdonsága, hogy minden elképesztő tényt – amiben általában felfoghatatlan számok szerepelnek – valami felfoghatóhoz hasonlít, például hogy egy gombostűfejnyi neutroncsillag-szilánk háromszor olyan nehéz, mint az Empire State Building. A legjobb, hogy ezeket az érdekes információkat általában látványos infografikák segítségével is érzékelteti (ezt régebben rajznak vagy illusztrációnak mondtuk).

Állatságok_bori_B1_jpeg

ÁLLATSÁGOK    A tökéletes kikapcsolódás. Humoros fényképek az állatvilágból egy csokorba szedve, némi információval kiegészítve. Nincs is annál viccesebb, mint amikor az állatok olyanokat csinálnak, mint mi – vagy legalábbis egyes mozdulataikat emberi gesztusokként lehet értelmezni. Ez a könyv igazán minden gyereknek való, kisebbeknek is, szülőkkel együtt olvasásra, nézegetésre, nagy együttnevetésekre.

 

MÉG TÖBB JÓ KÖNYV!

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.