_MG_6024

Jaj, de szeretjük, amikor egy könyv nemcsak jó, hanem szép is! Szerencsére vannak gyerekkönyv-kiadók, akik szintén ezt gondolják, és kívül-belül gyönyörű könyveket ajánlanak nekünk. Nincs is más dolgunk, mint megvenni és betenni őket a karácsonyfa alá.

A SZOMORÚ KACAGÁNYA SZOMORÚ KACAGÁNY

BOSNYÁK VIKTÓRIA: A SZOMORÚ KACAGÁNY    Melyik volt előbb: a sövény, ami miatt nem tudják egymást megismerni a kacagányok és a kacabajkák, vagy a gyűlölködés, ami miatt sövényt ültettek maguk közé? Ez nem derül ki a könyvből, mint ahogy az életben is gyakran kibogozhatatlan, mi áll egy értelmetlen gyűlölködés hátterében. De szerencsére mindig akad valaki, ez esetben egy ifjú kacagányfiú és egy kis kacabajkalány, akik kíváncsiságuktól vezérelve elkezdenek együtt játszani, és rájönnek, hogy… ez tök jó. Szívesen kacagó teremtések mindketten, akiknek a világon semmi okuk gyűlölködni. Még szerencse, hogy a gyerekkacagányok és -kacabajkák segítségével erre a felnőttek is előbb-utóbb rájönnek. És még arra is oda tudnak figyelni, hogy egy sövényt sem lehet csak úgy ukmukkfukk lerombolni, hiszen idővel élőlények lakhelye lett.

Kedvenc mondatunk: „Szentséges virágváza! Gyomos a fejed!”.

A FIÚ ÉS A KÉM

A FIÚ ÉS A KÉM

LAWRENCE SCHIMEL – JAIME MARTINEZ: A FIÚ ÉS A KÉM    Ennek a kis könyvecskének ugyanaz a lényege, mint a kacagányénak: komolyan azért kell valakit utálni/kiközösíteni/támadni, mert másképp néz ki, mint mi? Vagy mert olyasmit csinál, amit mi nem ismerünk? Egészen más, de nagyon jó képi világ, és egy bónusz: a könyv kétnyelvű, minden oldalon ott szerepel az angol eredeti szöveg.

Kedvenc mondatunk: „Mi történik itt? – kérdezte a diák. – Ki vagy és mi közöd hozzá?”.

KIMONÓK

KIMONÓK

ANNELORE PAROT: KIMONÓK    Esztétikai élményre vágyó gyerekeknek. Miután kigyönyörködtük magunkat a könyvön, elidőztünk a hihetetlenül édes rajzokon, a gyönyörű japán írásjeleken, a különleges anyagmintákon, végigböngésztük az összes kokesibaba-rajzot és felhajtogattuk az összes kis ablakocskát, esetleg még nézzük meg itt a pürén, hogyan is készülnek igaziból a kokesibabák.

AZ ELLENSÉG

AZ ELLENSÉG

DAVIDE CALI – SERGE BLOCH: AZ ELLENSÉG    Nem könnyű a háborúról beszélni a gyerekeknek, nem is szívesen tesszük. Mert mit is mondhatnánk: nem vagyunk normálisak, mármint mi, emberek, hogy háborúzunk egymással? Mást pedig nemigen mondhatunk. Ez a könyv nem fél ettől. Megmutatja az egésznek a képtelenségét, és talán azt is, hogy mit kéne végiggondolnia mindenkinek, hogy ne legyen ennyi alaptalan gyűlölet a világban. Ezt  könyv kiállítása, a rajzok, a minőség is maximálisan támogatja. Az Amnesty International ajánlásával.

Kedvenc mondatunk: „Mindig, amikor esni kezd, arra gondolok, hogy abba kéne hagyni ezt az egészet. De nem tudom, hogyan.”

SZÍVSZERELEM KERESŐ-VESZTŐ-NYERŐ

SZÍVSZERELEM KERESŐ-VESZTŐ-NYERŐ

EEF ROMBAUT – EMMA THYSSEN: SZÍVSZERELEM KERESŐ-VESZTŐ-NYERŐ    Na, még egy nehéz téma… A válás. És még egy nagyon szép könyv. Amikor már az óvodában a fél csoportnak elváltak a szülei, nem kerülhetjük meg ezt a témát sem. Erről beszélni jópofán, helyes rajzokkal, sírva-nevetve, a végén a lehetőségekhez mért hepienddel, nem könnyű feladat – erre vállalkozik ez a könyv. A szerelem születése, boldogság, csalfaság, a harmadik, boldogtalanság, új szerelem, újrakezdés, féltestvérek – ezek mind benne vannak. A könyv végén szakértő (tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta) foglalja össze a legfontosabb dolgokat a válásnak a gyerekekre gyakorolt hatásával kapcsolatban a különböző életkorokban, és segítséget nyújt a könyv együttes olvasásához is.

Kedvenc mondatunk: „Egy napon felberreg a csengő. Brrrr! Királykisasszony mosolyogva nyit ajtót. És az ajtóban ott áll szétvetett lábbal és összefont karral a Csajszi.”

lelekdoki2-Hogyan-elheted--túl-a-szüleid-válását

PACSKOVSZKY ZSOLT – RIGLER ILONA: HOGYAN ÉLD TÚL A SZÜLEID VÁLÁSÁT?    Egészen másképp dolgozza fel ugyanezt a témát (a válást) ez a kis könyv: elvált vagy válófélben levő szülők gyerekeinek szánták, és egy kilencéves kislány a saját szemszögéből meséli el a szülei válásának történetét. A végén kérdések, feladatok, jó tanácsok vannak – kicsit mintha a 9-11 éves korú gyereknek magának kellene elolvasnia és a feladatok segítségével szépen egyedül feldolgoznia ezt a traumát. De ezt nyilván senki nem így gondolja: tipikusan az a könyv, amivel nem szabad magára hagyni a gyereket… és akkor segít.

 

MÉG TÖBB JÓ KÖNYV!

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.