Azt hiszem, megszerettem  az IKEÁ-t. Egy olyan nemes ügyet támogatnak, ami hamarosan sokmillió embernek fog lényegesen jobb életminőséget biztosítani.

Ikea-Foundation_dezeen_784_3

A svéd Design Awards tiszteletbeli díját elnyerő csapat remeke ez a 17,5 m-es, polimer panelekből készült, acélvázzal ellátott, fészerre emlékeztető menedékház, amely modern alternatívája a hagyományos Ridge sátraknak.

Ikea-Foundation_dezeen_784_4

A világban több millió szegény gyerek és család kénytelen elhagyni hazáját, és menekülttáborokban meghúzni magát. Az ő helyzetüket szeretné megkönnyíteni ez az innovatív és praktikus találmány, melyet az IKEA és az ENSZ a szárnyai alá vett, és már el is kezdték a prototípusok gyártását és tesztelését Etiópiában és Irakban.

Ikea-Foundation_dezeen_784_7

A házakat az IKEÁ-ra jellemző, lapos kartondobozokba csomagolják majd. Az összeszerelés négy órát vesz igénybe.
A házhoz napelem is tartozik, amely elegendő energiát termel világításához és a lakók mobiltelefonjainak feltöltéséhez.

Ikea-Foundation_dezeen_784_8-1

A tervezők célja, hogy a menedék ne lehangoló és kényelmetlen hely legyen, hanem kellemes kis kuckó, ami hosszú távon is lakható életteret biztosít – hiszen a táborlakóknak gyakran évekig tart, amíg visszatérhetnek régi otthonaikba vagy sikerül újat találniuk.

Ikea-rendering

A jelenlegi prototípus több mint három méter széles és közel hat méter hosszú, négy ablaka és egy ajtaja van, és akár öt ember is kényelmesen elalszik benne.
A csapat reméli, hogy sikerüket látva több vállalat és intézmény is meglátja a lehetőséget a humanitáriánus designban. Úgy legyen!

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.