Ő volt az első, akinek Bori és Samu megjegyezte a nevét. Akinek jellegzetes hangjára bárhol az állatkertben felkaptuk a fejünket, és egyként kiáltottuk: EZ HILDA!

hilda_nyito1

Hála az éves állatkerti bérletünknek, hetente többször is találkoztunk vele. Ha megérkeztünk, a nevén szólítottuk, odatettük a kezünket az üvegfalhoz, és Hilda, mancsát emelve, jött is. A banánt és a narancsot komótosan majszolta, matuzsálemi kora ellenére bravúrosan lendítette magát egyik ágról a másikra. És a tekintetében mindig volt valami nagyon mély és fájó.

Samuék egyszer az állatkert pszichológusával együtt érkeztek a Madagaszkár-ház csücskéhez, oda, ahol Hilda élt. A szakember kedvesen odaszólt a majomasszonynak: “Hilda, gyere, ülj ide a napra, olyan szépen süt.” És ő ment, tudta, hogy jót akarnak neki, és sütkérezett bölcsen, békésen.Ha nagy gyerekcsapat verődött össze körülötte, vidáman, két hangon bőgött és makogott egyszerre. Ezt mindig széles derültség és kacagás fogadta. A gyerekek kedvence volt. Annyira, hogy például Andriska az új játékait mindig kivitte Hildához megmutatni. 

1

Egyszer egy óvatlan pillanatban Bori bemászott egészen a rácsáig. Egy százszorszépet adott neki. Hilda ott tartotta a kezében, Bori pedig a kétévesek önfeledtségével lelkendezett: “Mama, látod? Szereti a virágot!” Hilda kis idő múlva megette a százszorszépet (én pedig kétségbeesve rohantam a gondozóhoz, hogy beszámoljak neki a lakomáról, és hogy nem lesz e ettől Hildának baja – megnyugtattak, nem lett.)

2

November 13-án, csütörtökön Hilda átugrált egy másik világba. A gyerekeknek ő volt az első olyan, akit ismertek, és akinek kapcsán a halálról beszéltünk. Bori szerint most a felhőkön ugrándozik. Samu szerint pedig ott van fönt: “Nézd, ott az ereszen mászott fel, és bedugta az orrát az égbe.”

Jó ugrándozást, Hilda!

Hilda, a sziamang nőstény
hilda3

 A sziamangok a gibbonfélék legnagyobb képviselői. Szumátrán a maláj félsziget erdőségeiben élnek. A trópusi esőerdőket és hegyvidéki erdőket egyaránt kedvelik. Szemlöldökük vörösbarna, testüket sötétbarna szőr borítja, karjuk feltűnően hosszú. Az énekesmadarakhoz hasonlóan énekükkel jelzik territóriumuk határait. Monogám párkapcsolatban élnek. Hilda 1969-ben született. Társával, Goofy-val 1986-ban kerültek a Budapesti Állatkertbe. A két állat az emberszabásúak állatháza után a Madagaszkár-ház végében kapott állandó lakhelyet. Goofyval szép életük volt. Ő tavaly tavasszal pusztult el, azóta Hilda egyedül élt. A sziamangok átlagos életkora 20-25 év, de ha nem a természetben kell küzdeniük a fennmaradásért, ennél tovább is élnek. Hilda 45 éves kora redkívüli. Rajta kívül még 6 ilyen öreg sziamang ismert.
(forrás: ZOOBUDAPESTWIKIPEDIA)

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.