Ha a régi kedvenc gyerekkönyvünket a mi gyerekünk is élvezi, akkor az a könyv tud valamit. Nyugodtan vihetjük ajándékba is, kivált mert újra és újra kiadják, tehát mindig megtaláljuk a könyvesboltokban. 10+1 kedvenc klasszikusunk.

_MG_4835

JANIKOVSZKY ÉVA KÖNYVEI   A Ha én felnőtt volnék 1965-ben (!) jelent meg először, de a Jó nekem, Velem mindig történik valami, Már megint és a többi társaságában a gyerekek még mindig (tehát valószínűleg örökre) a sajátjuknak érzik. Túlzás lenne azt állítani, hogy rajzok nélkül mit sem érnének, de hogy a csodálatos Réber László-rajzok megsokszorozzák a könyvek élvezeti értékét, az biztos.
Korosztály: 2,5+
Ezért szeretjük: „Én szeretnék szépen felelni, ha anyukám azt kérdezi tőlem: csak tudnám, hogy most miért bőgsz? de én nem tudok szépen felelni, mert van, amikor azért bőgök, mert rossz voltam, és van, amikor azért mert jó voltam, de nem hiszik el. Annyi mindenért lehet bőgni, de olyan nehéz megmondnai, hogy miért.” (Felelj szépen, ha kérdeznek!)

MARÉK VERONIKA: BORIBON   Boribon és Annipanni a hetvenes évektől van velünk, de a sorozat az utóbbi években van igazán elemében: a szerző a kétezres években felkérésre újabb köteteket írt és rajzolt. A barna játékmackó és Annipanni kalandjait már az egészen kicsik is élvezik.
Korosztály: 1,5+
Ezért szeretjük: „Annipanni zajt hall. Valaki nyafog. Ki nyafog? Boribon? Nem. Boribon már mélyen alszik. A fürdőszobában nincs senki. Az étkezőben nincs senki. Akkor hát ki nyafog?” (Jó éjszakát, Annipanni!)

GRIMM-MESÉK   4-5 éves kor fölött nincs élet Grimm-mesék nélkül. Ezerféle változatban léteznek, az eredeti, hosszú mesék a legjobbak, a kicsiknek szánt zanzásított, csuparajz változatok (általában kritikán aluli rajzokkal) kevésbé értékesek. A legnagyobb klasszikusokat még a Disney sem tudta elrontani.
Korosztály: az úgynevezett tündérmeséket igazából 4-5 éves kor után értik és élvezik a gyerekek
Ezért szeretjük: „De mikor a mogyorófához értek, a két fehér galamb csak megint elkezdett búgni: A papucsba nézz bele! Piros vérrel van tele. Kicsi ennek a cipő, A menyasszony nem is ő!” (Hamupipőke)

ILLYÉS GYULA: HETVENHÉT MAGYAR NÉPMESE   Illyés Gyula a magyar Grimm-fivérekként dolgozta át a magyar népmeséket, hogy nyelvileg egységesen és érthetően kerüljön a kicsik (illetve szüleik) kezébe. Benedek Elek Grimm-meséket is átdolgozott, Illyés Gyula a magyar mesékre koncentrált: nem foszthatjuk meg tőlük a gyerekeinket.
Korosztály: 4-5 éves kor után
Ezért szeretjük: „Abbahagyja a reggelit, kiugrik Hollófernyiges, ráordít a lovára: – Mi bajod, ebek egyék-igyák a véred! Nincs mit enned? Nincs mit innod, Nincs szép gazdasszonyod? – Van mit ennem, van mit innom, de nincs szép gazdasszonyom. Viszik! – Ehetem még? Ihatom? Utolérjük? – Ehetsz, ihatsz, három mázsa szivart elszívhatsz, három zsák mogyorót elrághatsz, három oldalra kialhatod magad, még akkor is utolérjük.” (Vitéz János és Hollófernyiges)

RÉMUSZ BÁCSI MESÉI   Nem adják ki olyan gyakran, mint mondjuk a Grimm-meséket, úgyhogy a mi családunkban az anyósom által a férjemnek annak idején rongyosra olvasott könyvét amortizáltuk le totálisan a gyerekekkel. Ez volt az a könyv, amit ahogy a végére értünk, azonnal el kellett kezdeni újra. Ugyanakkorákat kacagtak rajta, mint én annak idején az estimese-változaton.
Korosztály: 3+
Ezért szeretjük: „- Hát a Nyúl tud fára mászni? – csodálkozott a Kisfiú. – Nem mindegyik – válaszolta Rémusz bácsi. – De ez tudott. – Biztosan az apukájától tanulta. És az is az apukájától. – Biztosan – mondta az öreg. – Az pedig egy fáramászó-tanártól. – A fáramászó-tanár pedig egy másik fáramászó-tanártól, és a másik fáramászó-tanár egy harmadik fáramászó-tanártól. De hogy az kitől tanulta, azt már nem tudod. Igaz? – Igaz – felelte Rémusz bácsi. – Hát akkor folytasd a mesét – kérte a Kisfiú.”

HARISNYÁS PIPPI   Mindenki Harisnyás Pippi szeretne lenni: a vagány lány, aki szülők nélkül, egy lóval és egy majommal lakik a Villekulla villában, és egész nap azt csinál, amit akar. A földön szaggatja a süteményt, elalváskor a lába van a párnán, feje meg az ágy végében, és persze nem jár iskolába.
Korosztály: 5+
Ezért szeretjük: „Sokszor hallottam, hogy a tojássárgája jót tesz a hajnak – mondta Pippi, és kitörülgette a szemét. – Meglátjátok majd, úgy fog nőni, mint a pinty. Brazíliában egyébként az emberek mind úgy járnak, tojással a hajukon. De nem is láttok ott kopasz embert! Csak egyszer volt valaki, aki mindig megette a tojást, amit a hajára kellett volna kennie. Ezért aztán kopasz lett, mint a biliárdgolyó, és ha kiment az utcára, akkora csődület támadt, hogy a rendőrségnek kellett beavatkoznia.”

Untitled-1

ANDERSEN-MESÉK   Legjobban valószínűleg az anyuka értékeli, aki felolvassa a gyereknek. Szépek-szomorúak, bölcsek és tanulságosak, de az eredeti változatot csak a nagyobb gyerekek tudják élvezni. Meg akik hajlamosak a melankóliára. Van azért egy-két kivétel: a Borsószem királykisasszony, a Tűzszerszám, A császár új ruhája vagy a Vadhattyúk  története a nagyobb óvodások számára is öröm, de azért a hosszú leírások néha próbára teszik a türelmüket. Ha nem, akkor örüljünk, mert valószínűleg irodalomszerető gyerekkel van dolgunk.
Korosztály: 6+
Ezért szeretjük: „Ebből a csalánvászonból kell tizenegy páncélinget varrnod. Ha az ingeket rádobod fivéreidre, megtörik az átok. Ám jól jegyezd meg, nem szólalhatsz meg mindaddig, míg feladatod be nem végezted, még ha esztendőkig tart is! Egyetlen szavad tőrként szúrná át fivéreid szívét. Életük a te hallgatásodon múlik. Ezt ne feledd!” (Vadhattyúk)

LÁZÁR ERVIN: A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ   Ha a felnőtt is élvezni akarja, amit olvas. Ellenállhatatlanul humoros és tanulságos, ikonikussá vált szereplőkkel és szállóigékké vált mondatokkal. Mikkamakka, Dömdödöm, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon és a többiek megunhatatlanok.
Korosztály: 4+
Ezért szeretjük: „Aromo lesújtóan ránézett: – Úgy döntöttem, hogy az a véleményem, miszerint… – Ezeket a miszerinteket hagyjuk! – legyintett mérgesen Bruckner Szigfrid. – Egyszer találkoztam egy miszerinttel, és összevissza hazudozott nekem. Elegem van a miszerintekből. Az ámbárokból meg az annak ellenérékből is elegem van. Az ugyebárokról meg az ámbátorokról nem is beszélve.”

MICIMACKÓ   Jó humorú gyerekeknek, akik valószínűleg már úgyis látták a Disney-változatot, ami egyébként méltó az eredetihez. Azért a Disney után pár évvel ne maradjon ki a könyv sem: humorát és bölcsességét nemcsak A.A. Milne, de a fordító, Karinthy Frigyes neve is garantálja.
Korosztály: 5+
Ezért szeretjük: „Ez attól van – mondta a Nyuszi kereken –, hogy telezabáltad magad. Akartam is mondani, csak nem szeretem figyelmeztetni a vendéget, hogy egyikünk túlságosan sokat eszik. És ez az egyikünk nem én voltam. De ezen most kár vitatkozin, elfutok Róbert Gidáért.”

TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY: TENGERECKI   Bevezetés a rímek birodalmába, avagy a versek, amiket minden gyerek élvez.
Korosztály: 2+
Ezért szeretjük: ”Hogyha fúj a szembeszél, okos ember nem beszél!” (Szembeszél)

+1 ANNA, PETI ÉS GERGŐ   Akár tetszik a szülőknek, akár nem (sokaknak nagyon nem), ma enélkül nincs kisgyerekkor. Akárki megírhatta volna, de senkinek nem jutott eszébe, hogy ezt ki lehetne adni: a könyvek ugyanis semmiről nem szólnak, csak RÓLUNK. Mindenkivel, aki olvassa, pontosan ugyanezek történnek, és ezt minden este újra és újra meghallgatni: hát ezt az egészen kicsik egyszerűen imádják. A cuki rajzok pedig tökéletesek.
Korosztály: 1,5 – 4 éves korig

Untitled-2

 

Trackback-ek ehhez a bejegyzéshez

  1. - puremag

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.