Az iskolai uniformis kell–nemkell, jó–nemjó vitájában nehezen lehetne igazságot tenni. Nekem például még kellett viselnem iskolaköpenyt egy rövid ideig, igaz, nem a ronda műszálast, hanem egy nagymamám által készített egész helyeset – mégis gyűlöltem. Egyszer ki is vágtam belőle egy darabkát, mert nem volt nálam rongy technikaórán. De most, hogy látom a szomszédos Britannica nemzetközi iskolából kijövő diákokat az elegáns egyenruhájukban, elbizonytalanodom… milyen jól néznek ki bennük… igényesen és ízlésesen. Lehet, hogy nem is olyan hülyeség?

orig_bent

Sok pedagógus és szakértő úgy gondolja, hogy az egyenruha pozitívan befolyásolja a diákok viselkedését, hiszen a divat és a trendek csak elterelik a figyelmüket a tanulásról. A reggelek is sokkal könnyebbek a szülőknek, hiszen nem kell azon agyalni, hogy vajon ma mi a szöszt adok a gyerekre. Kisebb az esélye annak is, hogy gúnyolják egymást azért, mert például nem a legmenőbb mesefigurás vagy – később – nem a legmárkásabb cuccokat hordják. Az egyenruha viselése bizonyítottan erősíti az összetartozást, a csapatszellemet és a valahová való tartozás érzését a gyerekekben, nem beszélve arról, hogy sok pénzt is meg lehet spórolni vele, hiszen a kölök a hét legnagyobb részében suliruhát hord.

egyenruha_1

A MÁSIK OLDAL leginkább azt kifogásolja, hogy az egyenruha korlátozza a gyerekek önkifejezését, az egyéniségüket, mert elveszítik a lehetőségét annak, hogy kifejezzék magukat a divaton keresztül. Továbbá a kontra tábor szerint tanévkezdésnél igencsak leapasztja a költségvetést, hogy egyszerre több egyenruhát meg kell vásárolni.
És akkor még nem beszéltünk a rengeteg egyéni szempontról: vannak gyerekek, akik érzékenyek bizonyos anyagokra, mások kényelmetlennek érzik magukon a fix helyen lévő gombot vagy cipzárt, nem beszélve arról, hogy – hozzám hasonlóan – sok lány kifejezetten rosszul érzi magát szoknyában, ami pedig a legtöbb egyenruha szerves része. Nem létezik olyan ruha, ami minden diák igényét, ízlését  és kényelmét is kielégítené.

egyenruha_2

A világon mindenütt vannak olyan iskolák, ahol kötelező az iskolai uniformis viselete. Van ahol már több évszázados története, hagyománya van, őrzi az iskola jellegzetes stílusjegyeit és emblémáját. A divattervezők pedig többször merítettek ihletet az egyenruhákból és csináltak trendet belőlük. Tehát tetszik vagy sem, egyelőre úgy fest, hogy időtálló és megújulni tudó ruhadarabról van szó, amelyet lehet hogy még az unokáink is viselni fognak.

egyenruha_3

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.