Egy amerikai építészeti oldalon olvastunk erről a csodaszép és egyedülálló afrikai könyvtárról. Jó lenne, ha az ehhez hasonló kezdeményezésekről szóló cikkek minél több emberhez eljutnának. A belga BC Architects építész stúdió munkája egy, a siket gyerekeknek épülő iskola első épülete. 

wes-geit_905

Az OpenStructures.net program keretein belül  létrejött épület újraértelmezte a népi építészeti gyakorlatot, hogy megfeleljen a modern kor oktatási követelményeinek. Az építési folyamatot több hónapig tartó kutatás és terepmunka előzte meg, melyen keresztül az építészeknek lehetőségük nyílt tanulmányozni a helyi hagyományokat Muyinga tartományban.

Library-of-Muyinga-by-BC-Architects-14

Vizsgálták a régió hagyományos építészeti szokásait és megismerkedtek a helyi anyagokkal és építési technológiákkal. Mindezt ötvözték az OpenStructures programjának elvárásaival, figyelembe véve a helyi időjárási viszonyokat és szokásokat. 

wes_gang_905

Ezen alapszik például az épület nagy fedett folyosója, ami a  hagyományos burundi házak jellegzetes eleme. Ez a folyosó-tornác védelmet biztosít nagy esőzések idején és a tikkasztó napokon is. Az élet főképpen itt zajlik: találkozások, pihenés, beszélgetés, várakozás – igazi társadalmi tér, a mely hozzájárul a közösségi kapcsolatok építéséhez.

BC-AS_CS3Information_HR-7_905

A könyvtár alapanyaga döngölt föld, és a helyben készült tetőcserép is a helyi építési szokásokhoz illeszkedik. A nagy belmagasság segíti a nedves és meleg levegő folyamatos mozgását.

Filet_905

A belsőt játékosan elrendezett bútorok uralják, ahol a gyerekek élvezhetik kedvenc könyveiket, beleértve a mennyezetre rögzített hatalmas függőágyat is. Az épület maga is nevelési eszközként működik: a gyerekeket az együttműködés fontosságára és környezettudatosságra tanítja.

wes-binnenmezza-2_905

forrás:
dezeen.com

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.