A Püré állatszelídítői ezen a hétvégén a sárkányok nyomába erednek.

1982100_691672730897241_43839539_n

A minap olvastam, hogy az 1700 körüli Párizs parkjaiban a sárkányeregetés hihetetlenül népszerű volt. Olyannyira, hogy az eregetők közötti gyakori nézeteltérések a város vezetésének is szemet szúrtak: kénytelenek voltak a parkok házirendjében külön szabályozni a sárkányosok viselkedését.

A kultúrtörténeti dolgokon belül és túl, leszögezhetjük: a sárkány bizony vagány dolog.

Mint sokaknak, nekünk is Süsü volt az első élmény e témában, valamint a szomszéd kisfiú kék-piros gyurmából készített sárkánygyíkja, ám hála Rutkai Borinak, a Sárkányjárgány című könyvével és albumával új sárkány-korszak kezdődött. A vibrálóan üde Rutkai Bori-koncerteken már percekkel a kezdés előtt érdemes elfoglalni a “dühöngő” szektorban a megfelelő helyet, mert mihelyst felcsendül a “Sárkány járgány neked is jár” rigmusa, kő kövön nem marad. Most szombaton 11-től a Két egérben (http://keteger.hu/content/sarkanyjargany-konyvbemutato) lesz koncert, könyvbemutató és buli. És talán néhány 5 év alatti bajkeverő sárkányos.

rutkai

“Tedd magad szabaddá!” – hirdeti a zebegényi Sárkányfeszivál, ahol most hétvégén immár negyedik alkalommal lehet két egész napot szentelni a sárkányeregetésnek. Stílszerűen a Sárkánydombon megrendezett murin lesz közös eregetés, sárkánykészítés, sárkánykonyha, sárkánybusz, és persze mindenféle gyerekfoglalkozás. A fesztivál beharangozója megnyugtató: “az előző évek hagyományához hűen idén is lesz szél” – olvashatjuk. Aki otthon már mestere lett a sárkánykészítésnek, az feltétlenül próbálja ki élesben és elit társaságban friss jószágát.

sarkany2

Akinek nincs még sajátja, annak pedig szuper tippünk van: az Igazgyöngy Alapítvány művészeti webshopjában valódi japán papírra nyomott, gyerekrajzokkal díszített, frankón repülő papírsárkányokat találhatunk. Ezek a szerethető műremekek egy kis faluban, Toldon készülnek. Nehéz helyzetben levő anyukák, apukák és gyerekeik festik, ragasztják őket, és aki vásárol belőlük, rajtuk is segít.

Fengzheng, azaz a széllel zengő. Ezt a nevet kapta i.e. 400 körül Kínában ez a pompás játék.

sarkany3

Ezen a hétvégén éljenek hát a sárkányok és az autómentes pillanatok!

 

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük hozzászólását.